ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ”

Δημιουργική Γραφή

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής.
Εισηγητής σεμιναρίου: Γιάννης Κατσιγιάννης
Διάρκεια: 8 μαθήματα
Κόστος συμμετοχής: 160€

 

Λίγα λόγια για το εργαστήριο της Δημιουργικής Γραφής

Η Δημιουργική Γραφή είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό και σε πολλά κράτη, ενταγμένη στις κύριες βαθμίδες του εκπαιδευτικού τους συστήματος. Στη χώρα μας, άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια, κυρίως, με αφορμή την λειτουργία του ομώνυμου μεταπτυχιακού προγράμματος. Έκτοτε, εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται συνεχώς. Πως να μη συνέβαινε άλλωστε αυτό, αφού όπως γνωρίζουμε, ο Έλληνας γράφει.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι οι οποίοι ρωτούν με ενδιαφέρον, «τι είναι η Δημιουργική Γραφή;». Ο εισηγητής της Δημιουργικής Γραφής στη χώρα μας, ο ποιητής Μίμης Σουλιώτης, έλεγε ότι: «δημιουργική γραφή σημαίνει πάνω απ’ όλα δημιουργικό σβήσιμο». Με άλλα λόγια θα λέγαμε πως είναι η διαδικασία που οδηγεί σε ένα πρωτότυπο λογοτεχνικό παράγωγο. Μέσα λοιπόν, σ’ ένα εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, μαθαίνουμε, γνωρίζουμε-αναγνωρίζουμε και ανταλλάσουμε απόψεις, πάνω σε θέματα που άπτονται της λογοτεχνικής γραφής. Στη συνέχεια, προβαίνουμε σε πρακτική εφαρμογή των όσων μάθαμε, δηλαδή γράφουμε.

Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο και να προσπαθήσω να λύσω μία συνήθη παρερμηνεία. Όχι, το εργαστήριο της Δημιουργικής Γραφής δεν αποτελεί κάποιου είδους «σχολής συγγραφέων». Συμβάλει όμως ουσιαστικά, προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης καλύτερων, πιο εκλεπτυσμένων και απαιτητικότερων αναγνωστών. Το ταλέντο σαφώς και δεν διδάσκεται, η τεχνική όμως, σίγουρα ναι. Προσωπική μου άποψη, είναι ότι ο καθένας κρύβει μέσα του τον ποιητή κι ένα τέτοιο εργαστήριο βοηθάει στα μέγιστα στο να τον συστήσει με τον κατάλληλο τρόπο στο αναγνωστικό κοινό.

Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας και εκπαίδευσης, σε εκείνους που είχαν μία πρότερη εμπειρία, αλλά και όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την ξεχωριστή εμπειρία της λογοτεχνικής γραφής.

Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή

Ο Γιάννης Κατσιγιάννης είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Δημιουργικής Γραφής, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκδώσει συλλογή διηγημάτων, ποιητική συλλογή, ενώ το 2004 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Για Ένα Χαμόγελο, που ανήκει στο είδος της παιδικής λογοτεχνίας.
Διηγήματα του έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Σενάριο του, είχε συμμετοχή στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.
Το 2015 συμμετείχε στο συλλογικό e-book «Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο», που το σχεδίασε και το επιμελήθηκε η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου.
Τον Απρίλιο που μας έρχεται, θα ανεβεί επί σκηνής το παιδικό θεατρικό του έργο με τίτλο: «Ο Σούπερ Φιστίκης Ενάντια στο Τεράστιο Παγωτό Χωνάκι».
Από το 2012, διδάσκει Δημιουργική Γραφή τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.


 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε πλήρως και να δηλώσετε συμμετοχή!
Για τα σεμινάρια που διεξάγoνται στη Σχολή μας, μπορείτε να ενημερώνεστε και μέσω της σελίδας μας στο facebook